Nyhet!
Årsmöte Gävleborgs läns stövarklubb 23 april 2022
I år hölls årsmötet i Gävle, Scandics hotell väst lokaler. Vi var 24 medlemmar närvarande.
Klubbens ordförande hälsade välkommen till mötet och inledde med att gå igenom inlämnade motioner, och mötet fick ta ställning till bifall eller avslag, motion för motion. Motionerna ligger publicerad på vår hemsida.
Efter en kort bensträckare så startade själva årsmötet med att Ove Karlsson valdes som ordförande för mötet och Amanda Genhammar som sekreterare.
Dagordning och kallelse till mötet godkändes och klubbades, därefter löpte mötet vidare med ekonomifrågor och sedvanliga val och omval. Länk kommer att finnas på hemsidan till en sammanfattning av mötet.
Tre personer avtackades. Gäller årsmöte 2021.
Från vänster Örjan Strömberg vice ordförande. Mårten Strömberg ordförande samt Germund Freimuth kassör. Stort tack för nedlagt arbete i klubben. Noteras att Örjan efter lång styrelsetjänst (Cirka 30 år) valdes in som Hedersmedlem.

Efter att mötet avslutats så blev det en kortare rast med möjlighet till kaffe och smörgås.
Svenska Hamiltonförenigen hade valt att lägga sitt årsmöte till denna dag så vi delade lokal, och i mellan dessa två möten så var Fredrik Dahl forskare på SLU inbjuden. Fredrik har forskat på skogsharen samt är inkopplad på i projektet med de invasiva arterna.
13:00 så var det återsamling i lokalen, och nu blev lokalen absolut fylld, då medlemmarna ifrån Hamiltonföreningen deltog.

Forskare Dahl ropades digitalt upp via TEAMS, föreläsningen inleddes med en kort presentation av Fredrik själv och lite kort sin forskning av Skogsharen.

Därefter beskrev Fredrik projektet Invasiva arter (länk) i vilket han är projektledare. Det som ofta kommer på tal är mårdhunden och det jätteviktiga arbete som pågår att hålla den arten kort. Men det som kanske inte alla vet är vilka alla andra invasiva arter som efterhålls, till exempel, mink, vattensköldpadda, bisam och så vidare. Ser du något som skulle kunna vara någon av dessa invasiva arter, så skicka ett mail till tipsaframmandearter@jagareforbundet.se. Det gör inget om tipset visas sig inte innehålla en invasiv art, hellre fler ”fel tips” än inget var uppmaningen!
Och sedan inleddes ”huvudshowen” Skogsharen. Fredrik har forskat på haren som resulterat i en avhandling ”Liv och död hos skogsharen i norra Sverige.” (Länk: Engelsk PDF med svensk sammanfattning.)
Huvuddelen av forskningen utspelade sig i Kroksjö Västerbotten. Materialet bestod av vilda radiomärkta harar (74 vuxna och 48 ungar). Enormt med tid som Fredrik lagt ner på denna forskning.
Fascinerande fakta:
- Harungarna sprider direkt efter födsel ut sig i en solfjädersform, ligger still i 23 timmar och ca 56 minuter för att samlas i grupp på dygnets mörkaste timma. Därefter med cirka en till två minuters marginal så dyker honan upp, diar två till tre minuter för att därefter lämna ungarna som direkt sprider ut sig igen och så upprepas detta mönster i ca två veckor, Under den tiden är dödligheten liten.
- Från fjorton dagar och fram till ca 100 dagar är det störst dödlighet, då ungarna ska undersöka och skaffa sig sitt hemområde.
- Hararna har låg spridningseffekt, sällan längre bort än honans årsområde. På det viset svarar harstammen upp bra på efterhållande av predatorer på lokala områden, (tvärtom för skogsfågel som har en större spridning från hösten till våren, cirka 30 km)
- Hanarna har högst dödlighet, på grund av ”rännandet” vid parningen vår och sommar.
- Räv är det största hotet som predator för haren.
- De vuxna hararna samt harungarnas överlevnad är synkroniserad med den rådande smågnagartillgången, mycket smågnagare lättar på trycket i predation av hararna samt låg smågnagartillgång gör trycket större.
Det var cirka en och en halv timme fascinerande föreläsning av Fredrik.
Hemsidan kommer att uppdateras vad det gäller vandringspris.
Jaktprovsdiplom och vandringsprisdiplom delades ut på plats, de som inte delades ut skickas via post.